Skriešana

Avatar

By LCKYboy 03.01.2006 21:11:31

Member · 68 comments

Cik efektīvi ir ziemas skriešanas treniņi padalēšanas spēju saglābes aspektā kamēr uz ielām valda pļurza? Varbūt kāds var padalīties ar kādiem tips & tricks, jo daru to diezgan uz savu galvu tīri tā pašsajūtas uzlabošanai - ik vakaru stundas garumā aptuveni 10km, kas noslēdzas ar 100-200m sprintu līdz teju autam. Varbūt tā nemaz nav labi?

Avatar

By SiSe 03.01.2006 21:27:41

Member++ · 775 comments

skriešana esot laba bāzes likšanai- garie, lēnie skrējieni ir ok, kaut arī tas trenē tomēr citus muskuļus kā r-braukšanā.
beigt skriet ar sprintu? neizklausās prātīgi..

Avatar

By stach 03.01.2006 22:34:14

Guest

tu labaak paskraidi daudzstaavu maajaas pa trepeem, liidz deviitajam staavam un lejaa, taa kaads piecas reizes!!! smile))

Avatar

By Vains 04.01.2006 01:04:36

Local.Auth · 402 comments

jā 10 km ik vakaru neizklausās pārāk bērnišķīgi, es pat teiktu, ka tu gatavojies jaunajai orientēšanās sezonai. Sprintu točna labāk uztaisīt kaut kur pa vidam. Kaut gan bieži vien ir vēlme beigt treniņu ar sprintu, jo vismaz es tad jūtos daudz stingrāks (ir izkustināti visas muskuļu grupas), tas nav prātīgi. Treniņa sprinta komponente ir jāveic treniņa sākumā, ja ir vēlme uzlabot savas sprintera dotības. Ja tādas vēlmes nav tad līdz autam sprintot točna nevajadzētu (jocīgi, ka 200m garā distancē tas vispār ir iespējams).
Skrienot patiešām strādā citas muskuļu grupas, bet kā sirds un elpošanas sistēmas treniņš tas ir lieliski. Piedevām neaug liekie kg. Tikai tuvojoties pavasarim pakāpeniski jāsāk sēsties virsū ričukam, aizvietojot arvien vairāk skriešanas treniņus ar līdzīgas intensitātes velotreniņiem.
Katrā ziņā ieteiktu turpināt. Bet ja tu esi spējīgs katru dienu pa stundai noskriet, tad vasarā tu laikam normāli arī ar ričuku iemočī...

Avatar

By Eduards 04.01.2006 01:53:13

Member# · 2,686 comments

Berniskiga kljuda uzsprintot treninja finisaa. Gan ar velo, gan skrienot, vienalga. Liidz ar to viss treninja efekts izzuud. Detaljaas runaajot buutu par pienskaabi un superkompoziicijas principu utt.

Avatar

By liepalv 04.01.2006 03:14:25

Guest

nuu es skrienu apmeeram 15 km dienaa.. tas saglabaa to, ko esi ieguvis vasaraa + veel papildina baazi..!

Avatar

By LCKYboy 04.01.2006 05:12:58

Member · 68 comments

paldies par komentāriem!... tā nu kopš šodienas beigu sprints vairs netiek iekļauts skrējienā... tā jau šķita, ka klausīt neprātīgas tantes nav prātīgi, taču galējība ir mana stihija... varbūt vēl kāds pastāstītu kautkādas tādas elementāras lietas, piem, kada ir galvenā atšķirība starp rita un vakara treniņiem? kāda ir galvenā atšķirība starp ātra tempa 5km skrējienu un mērena tempa 10km skrējienu? vai labak ir pieturēties pie vienāda distances garuma veikšanas, vai arii ar to var brīvi varieet(gribu skrienu 10, gribu skrienu 20)? vai nozīme ir pulsometra līdzdalībai, lai turētos uz kādas noteiktas optimālās takts, vai arī pietiek ar to, ka skrien kautkur uz robežas starp savu vidējo riksi un riksi, kas mazliet virs tā?... tā jau skrienu tīri savam priekam, taču vienk incanti... iesāku to visp darīt ar dienu, kad sāku strādāt pilnslodzes darbu ofisā pie pc, kas rada tādu iekšēju nogurumu, ka nācās meklēt veidu kā atpūsties - pamīt šādā laikā īsti nevar, paslēpot arī regulāri nav iespējas, tādēļ nācās ņemt priekšā baltās klusās piemājas ieliņas... un efekts ir lielisks...

Avatar

By stach 05.01.2006 03:36:39

Guest

nu par to sprintu es nezinu, bet man liekas, tas ir normaali, peedeejos metrus noskriet uz maksimuma!!! smile)) tas ieies psihologjiski iekshaa, un piem, sachjaas, tu jau automaatiski njemsi finishu liidz savu speeku izsiikumam, un nebuus taa, ka tu panjemsi pa aatru finishu, un pirms finisha paarus desmit metrus noluuziisi, un kaut kaads kretiins tieshi tai laikaa tevi apdziis!!! smile)) taa ka iesaku jau tagad sevii ielikt tieksmi finishu nomachiit liidz galam visos speekos!!! smile))

Avatar

By SiSe 05.01.2006 04:36:00

Member++ · 775 comments

tāds sīkums- tas ir TRENIŅŠ.

Avatar

By Andersons 05.01.2006 12:47:13

Member+ · 2,638 comments

SiSei žetons!


Team Velo+ Bottari Baltic
From 10km ITT to 1,500km ultra.

Avatar

By Kārlis 05.01.2006 13:09:24

Local.Auth · 1,015 comments
stach wrote

nu par to sprintu es nezinu, bet man liekas, tas ir normaali, peedeejos metrus noskriet uz maksimuma!!! smile)) tas ieies psihologjiski iekshaa, un piem, sachjaas, tu jau automaatiski njemsi finishu liidz savu speeku izsiikumam, un nebuus taa, ka tu panjemsi pa aatru finishu, un pirms finisha paarus desmit metrus noluuziisi, un kaut kaads kretiins tieshi tai laikaa tevi apdziis!!! smile)) taa ka iesaku jau tagad sevii ielikt tieksmi finishu nomachiit liidz galam visos speekos!!! smile))

"ja kaut kaads kretiins tieshi tai laikaa tevi apdziis", tad jau laikam tomēr šis kretīns ir ātrāks, izturīgāks un labāks par Tevi.

Last edited by Kārlis (05.01.2006 13:10:10)


Avatar

By Eduards 05.01.2006 16:33:17

Member# · 2,686 comments

Lēns un ilgs treniņš- vispārējās izturības attīstīšana un trenēšanās spēju uzlabošana. Parasti to dara ziemā, jo vasarā tam vairs nav laika. Šitas ir ļoti grūti, jo ātri iestājas garlaicība. Pamēģīnat 2 mēnešus katru dienu braukt pa divām stundām vieglas iesvīšanas tempā (pulss līdz 130-140, tas individuāli). Bez izturības bonuss ir tāds, ka pecāk tieši to pašu treniņa efektu var panāk īsākā laikā. Efektivitāte uzlabojas līdz pat 2 reizēm.

īsie sprinti- ātruma treniņš. Veicami atkārtojumos. Sistēmas te dažādas. Lieta tāda, ka sprintos strauji aug pienskābes līmenis, un ja tas ir augsts, organisms vienkārši atsaka pieņemt trenēšanās efektu. Tieši tāpēc nav iespējams noskriet 1 km ar max ātrumu, kā tu skrien 30-70 metrus. Pat 100 metrus mēs, neprofesionālie sportisti, nolūzīsim.

Lēnā tempā ogļhidrāti reaģējot ar skābekli veido enerģiju un CO2. Pie lielākām slodzēm vienkārši viss nepaspēj pārstrādāties, rodas daļa CO2 un dažādi blakusprodukti, kā piemēram, pienskābes. Pie mega lielām slodzēm- tikai pienskābes. Viss jau būtu ok, ja vien tās pienskābes turpinātu reakciju līdz galam. Par nelaimi tas notiek lēni un tikai pie salīdzinoši mazas muskuļu aktivitātes (nedarot neko- vēl lēnāk).

Tas nozīmē, ka sacīkšu laikā notiek praktiski notiek gandrīz tikai tikai pienskābju uzkrāšana. Kad koncentrācija ir pietiekama, tad ir lielais lūziens, gan jau katram tā ir gadījies, ka viss, vairāk nevar.


Ck no jums pēc sacīkstēm turpina lēnā tempā braukāties vēl 20-30 minūtes? Neturpinat? Ai cik žēl.. Ja nākamajā dienā sāp kaut kur kaut kas, tad vienkārši neesat atsildījies- muskuļos pienskābe palikusi.

Superkompensācijas princips- treniņa laikā forma nedaudz nokrītas, enerģija tak zūd, vai ne? Pēcāk notiek atjaunošanās. Organisms jūt, ka labi nav, var nākties vēl skriet, un atjaunojas mazliet vairāk, kā līdz sākotnējam līmenim, tā arī ir trenēšanās. Pēc dažādām slodzēm un dažādām muskuļu škiedrām atjaunošanās notiek ar dažādu ātrumu. Lēnajam treniņam tās ir stundas, ātrajiem diena, savukārt pēc svaru zāles- 2 dienas.

Par rīta un vakara treniņiem- rīta pusē, ap 10-11 ir vieslielākā efektivitāte. Agrāk organisms nav īsti pamodies, vēlāk pa dienu uzkrājas nogurums. Protams, ir tāda lieta, kā iešana uz darbu, un tur nu neko nepadarīsi.

Avatar

By tumšais 05.01.2006 20:43:17

Member+ · 485 comments

daudz visādu padomu un teorijas : www.cptips.com

Avatar

By Biker 05.01.2006 20:45:50

Member+ · 954 comments

Paldies Eduardam, ļoti uzskatāmi paskaidrots treniņu ABC. Varu piebilst ka treniņu nedēļā (5 dienas) jāiekļauj gan lēnie,garie treniņi, gan sprinti, jeb precīzāk  - intervālu treniņi. Un 2 dienas nedēļā - tikai atpūta wink


Galvenais ir motivācija.

Avatar

By Vains 05.01.2006 21:27:29

Local.Auth · 402 comments

Eduardam gadījumā nav kāda nopietnāka saistība ar sporta fizioloģiju?
Es gan neesmu superliels speciālists, bet man šķiet, ka intervālu treniņiem vēl īsti nav pienākusi viņu kārta. Lai gan tas atkarīgs no tā, kad ir ieplānots iegūt megaformu. Kā nekā, jauno kalendāru tikai tikko uzzinājām (oficiāli). Un tās atpūtas dienas (2 vai 1) patiešām ir jāuztver kā atpūtas dienas.

Avatar

By ants 05.01.2006 21:34:29

Guest

sveiciens! no savas puses varu papildinat. lidzigi ka daudzam lietam dzive, ari treninu procesam ir savi principi, pamati, kuri butu jaievero, ja velamies sevi attistit kadu konkretu fizisku ipasibu - speku, izturibu, atrumu. nav aizliegts savas nodarbibas ieklaut  "dazadas atraktivas aktivitates", kas pasam patik. tiesi otradi, ta butu jarikojas, ja baudam treninu ka procesu. tacu tad jarekinas, ka tas nav efektivakais cels sevi attistit konkretas ipasibas. attiecigi par pamata principiem, dazi rakstitaji jau pareizi noradija ziemas perioda galveno pielietojumu - bazes jeb visparejas izturibas veidosana, ka ari mineja skreisanas un velo brauksanas atskiribas. ja jautatajam tiesam si lieta interese prieks sevis, ieteiktu jautat pec padoma lietpratejiem, gan iegustot vispareju izpratni par to, ko un kad darit (lasi trninplanu sev), gan parbaudot savas ipasibas (kas ir svarigi, lai merktiecigi pareizi izveletos pareizos treninu rezimus). te butu viena no iespejamam vietam, kur sikak jautat.
http://www.vipsport.lv/
veiksmigi treninos!

Avatar

By mtb28 05.01.2006 22:49:32

Guest

Drusku papildinot ieprieks mineto. Pie slodzes 120-130-140 pulss, energija parsvara 80% tiek ieguta no taukiem oksidejoties ar skabekli, tauku rezerves cilveka organisma ir lielas, tas ari nodrosina ilgstosas darba spejas pie zemas intensitates.

Avatar

By scala 17.04.2006 05:04:35

Member · 72 comments

tema veca, bet tomer - es ta ari isti nesapratu (2reiz lasit slinks! tongue ) ka ir ar to sprinu pirms finisa? tas uzreiz saboja visu treninju? uzkrajas pienskabes un treninsh paliek nevertigs! nju esmu dzirdejis, avukart, ka tas ir ieteicams, noruda kermeni cinities lidz beigam, ari treninjos... bet tatad - ka tur isti ir?

Avatar

By Delfins 17.04.2006 14:12:29

Member+ · 3,575 comments

Tā kā esmu trenējies v-atlētiku, neviens treners nekad nav teicis, ka treniņa laikā pēdējos metros jāspiež maksimums...
Pārsvarā jau trenē pa periodiem 1000m/1500m-atpūta-nākamais, 4x400m(400m starpā atpūta), 4x100m(100m starpā atpūta)... un tā pārs reizes, vai kombinējot. Tāpēc tas saucās treniņš, kas veido `rūdumu`

Sportā pats svarīgākais ir ritms, ja tas ir izjaukts, tad nav labi smile Un ja cilvēks skrien 10km, sprints beigās toč nav vēlams...
Cits stāsts ir sacensībās, pēc garās distances, ja ir iespēja izcīnīt labāku vietu, tad gan var mēģināt, bet jārēķinās būs ar `out-u`

Avatar

By Vains 25.04.2006 02:09:03

Local.Auth · 402 comments

Cik man zināms, tad ar sprintiņiem labāk darboties treniņa sākumā, kamēr vēl nav nogurums un ir iespējams pilnīgi un tehniski pareizi uzņemt maksimālu paātrinājumu.
Un starp citu, kaut kur lasīju, ka pēdējie pētījumi parādījuši, ka pienskābe tomēr nav noteicošais "nākamās dienas muskuļu sāpēm". Lielāka nozīme ir muskuļšķiedru mikrotraumām. Palīdzēt tiešām var atsildīšanās, kas saglabā vēl kādu laiku palielinātu asins pieplūdumu muskuļiem, kā arī labs uzturs drīzumā pēc finiša (ogļhidrātu+proteīni).

Avatar

By cello 25.04.2006 08:17:42

Local.Auth · 4,686 comments

bez gudrām teorijām bet no prakses,labajos krievu laikos viena treniņa laikā močījām gan komandiņas(4*15km)gan intervālus 2atā 1km reizes 4 un tad vēl no mašinas aizmugures sprintus(auto ātrums ap 50km/h).
un jau vēlāk pirmajos neatkarības gados kad cīnījāmies par pirmajām R-eiropas naudas zīmēm,braucām kalnā un kalna galā 200m-300m sprintojām uz nebēdu!!
Ko gribēju pateikt - Tie treniņi netika sačakarēti ar tiem sprintiem. tas nenotika no janvāra - martam.un protams arī ziemā to nedarījām,bet vasarā patstāvīgi.
Tautas klases braucēji es domāju arī uz startu var atskriet ar kājām un tālāk ar riteni mīcīt,pasāpēs tās kājas un pēc pāris dienām pāries,katrs gūst baudu kā vēlās ne tā?
es domāju tās lielās gudrības ir domātas profesionāļiem un bērniem lai viņus nesačakrētu!

Avatar

By Delfins 25.04.2006 13:31:18

Member+ · 3,575 comments

runa jau ir par to, ka sprintu uzbliež pēc ļoti garas distances (skriešana).. tas nava ok... pat nerunājot par to, ka cilvēks bliež līdz out-am..

Avatar

By riexc 10.05.2006 18:30:31

Member+ · 597 comments

..ja nemaldos, laps veids kā iznīcināt pienskābes ir pasildīšanās pirtī...


stresa nav

Avatar

By Vains 10.05.2006 21:38:36

Local.Auth · 402 comments

...tāpat kā masāža vai viegls treniņš atjaunošanās ritmā...