SEB MTB Maratons, 2. posms (Krimulda)

Avatar

By Velomens 14.05.2008 10:33:27

Member+ · 1,681 comments
mairis wrote

Jā, Grey. Arī man šis "Latvijas fenomens" (domāju tauta-sports problemātiku) neliek mieru jau gadiem (arī citos sporta veidos). Nu nekādi negribam saprast, ka distanci var veikt arī apstājoties pie dzērienu un uzkodu galdiem, iestiprinoties, atpūšoties un turpinot cīņu ar sevi un konkurentiem... Vēlreiz visiem lūdzu - nesauciet "MTB maratona distanci" par sporta klasi! Tās var būt pilnīgi atšķirīgas lietas. Vai tiešām grūti saprast, ka šo distanci var braukt un sasniegt finišu arī tie cilvēki, kas ikdienā netrenējas. Ir tādas zemes (nav tālu), kur tūkstošiem cilvēku (viņi netrenējas kā Saramotins) sacensībās izvēlas maratona distanci...

Maratona distance reizēm tiek dēvēta par sporta klasi,jo tas tā cilvēkiem ir iegājies!
Nav runa par finiša sasniegšanu Maratona distancē, bet gan IESPĒJA cīnīties par labām vietām!


Veloceļojumi www.velomens.lv

Avatar

By baltais_tevs 14.05.2008 11:08:08

Member · 133 comments

Daudz ir atkarīgs no tā ko cilvēks īsti vēlas no sacensībām. Būt trijniekā ciemā vai salīdzināt sevi ar labākajiem. Piemēram, man nav svarīgi cīnīties par vietām tautas klasē, jo tās taču reāli neko neparāda. Turpretī ja vari iebraukt 20-niekā sporta klasē, tas arī nozīmē to, ka esi bijis starp 20 spēcīgākajiem braucējiem konkrētajā vietā konkrētajā laikā.

Avatar

By Skotu amerikānis 14.05.2008 11:11:51

Member+ · 662 comments
Velomens wrote

Nav runa par finiša sasniegšanu Maratona distancē, bet gan IESPĒJA cīnīties par labām vietām!

Neatkarīgi no distances IESPĒJA cīnīties par labām vietām ir visiem, kas iziet uz starta! Vainot var tikai paša NESPĒJU tās izcīnīt!

Avatar

By Bomzis 14.05.2008 11:20:44

Local.Auth · 1,215 comments
Skotu amerikānis wrote

Neatkarīgi no distances IESPĒJA cīnīties par labām vietām ir visiem, kas iziet uz starta! Vainot var tikai paša NESPĒJU tās izcīnīt!

smile smile Tieši tā smile smile Es piemēram šogad pirmo reizi startēju SEBā. Pirmajā posmā protams no pedēja koridora ... un finišā izcīnīta vieta nedaudz aiz 1 tūkstoša distances vērtējumā smile Otrajā posmā starta koridors jau augstāks un finišā jau izcīnīta vieta nedaudz aiz 800 distances vērtējumā smile
....... Es reāli vnk nesaprotu un arī žēl to cilvēku kas ir NESPĒJĪGI izcīnīt labas vietas smile


Nav vieglu trašu ... bet ir par lēnu mīts
/Daniels/

www.livelo-team.lv

Avatar

By Grey 14.05.2008 11:24:49

Member# · 1,688 comments

Nu nedala neviens vairs klasēs. SEB nolikumā nav tāda vārda. TREK un SPORTLAT nolikumos ar vārdu "klase" jāsaprot "grupa". Baložu nolikumā "klase" ir attiecināta tikai uz Tautas distanci.

Jā, tas IR fenomens vai precīzāk, paradokss, ka sacensības ar nosaukumu SEB MTB maratons, taču tikai 15% sportistu brauc šo distanci.
Pārējie brauc saīsināto distanci, kas nosaukts par Tautas braucienu, un līderiem ātrums tuvu 30km/h. Nedz distance 35-40km, nedz trasē pavadītais laiks nekādi neatbilst Maratonam, bet, nē, atrodas tādi, kuri nesaprot kāpēc viņus cienīgi neapbalvo.

Igo Japiņš šogad iet soli pretim un saīsina, atvieglo maratona distanci, kur vidējais ātrums līderiem šogad ir jau ir 31-33km/h (nenormāli priekš MTB maratona), bet tautai ar to vēl ir par maz. Ar interesi gaidu, kāds būs nākamais solis.

Avatar

By Rolis 14.05.2008 11:37:43

Member+ · 298 comments

Ierosinu Tautas braucienu nosaukt par "Noķert Ozolu" sacensībām, jo tas varētu būt tiešām labs izaicinājums tautiešu līderiem! wink

Last edited by Rolis (14.05.2008 11:39:32)

Avatar

By Bomzis 14.05.2008 11:49:13

Local.Auth · 1,215 comments
Grey wrote

... kāds būs nākamais solis.

Man piemēram principā nebūtu problēmu nobraukt tā saukto SEBa maratona distanci, bez problēmām nobrauktu arī divreiz garākas distances. Bet kas mani atbaida no "maratona" SEBā tas ir tautas un maratona distanču maršrutu un starta laiku organizācija, jo ...
protams ka maratonā es brauciena laikā cīnītos par pēdējām vietām, un piemēram Siguldas posmā būtu apmēram tā ... kad beigtu 1.apli ... startētu visa lielā spēka pilnā tautas masa ... mani vnk nobrauktu !!! Droši vien pastāvīgi nāktos dzirdēt saucienus ... nost no ceļa !!! ... pavācies !!! u.t.m.l. ... labi ja vēl 3 stāvīgos neteiktu.
Es domāju tā ir lielākā SEBa problēma + vēl arī finišā vajadzētu būt max īsam gabalam ko sports un tauta brauktu kopā

Es ar nepacietību gaidu Philips MTB Smiltenē smile kur protams startēšu maratonā smile jo man liekas, pēc trases kartes spriežot, viss ir noorganizēts ideāli !!! ... Tautas un maratona starta laiki ... tautas un maratona trases konfigurācija ... Liekas ka neviens nevienam te netraucēs un es personīgi varēšu BAUDīT šo gonku ... bez sastrēgumiem un problēmām smile


Nav vieglu trašu ... bet ir par lēnu mīts
/Daniels/

www.livelo-team.lv

Avatar

By SiSe 14.05.2008 11:49:39

Member++ · 775 comments

kolēģi- šai diskusijai nav lemts piedzīvot sakarīgu iznākumu, jo katram ir savi iemesli un uzskati, kāpēc tiek braukta viena vai otra klase.
mani brīžiem kaitina uzstādījums, ka visiem obligāti jābrauc garo gabalu, jo savādāk tie ir nūģi, kuri tikai cīnās ar maziem bērniem un montavit braucējiem, vai arī aizskarošie epiteti un salīdzinājumi ar Ozolu. Katram taču ir tiesības izlemt, kurai klasei tas jūtas piemērotāks, trenētāks un varēs saņemt vis-pozitīvākās emocijas.

Avatar

By Bomzis 14.05.2008 11:55:14

Local.Auth · 1,215 comments
SiSe wrote

kolēģi- šai diskusijai nav lemts piedzīvot sakarīgu iznākumu, jo katram ir savi iemesli un uzskati, kāpēc tiek braukta viena vai otra klase.

Es nedomāju ka no šīm diskusijām nevar piedzīvot sakarīgu iznākumu ... viss notiek attīstībā ... visu var pilnveidot un uzlabot


Nav vieglu trašu ... bet ir par lēnu mīts
/Daniels/

www.livelo-team.lv

Avatar

By Ginbox 14.05.2008 12:09:40

Member+ · 256 comments

To Grey, mairis...

Visu cieņu, jūs esat nopietni džeki un līdzīgi kā jūs domā arī citi tikpat nopietni džeki, tāpēc centīšos būt iespējami diplomātiksāks.

Pats jau 4to gadu braucu tautas distanci (100niekā) un gūstu no tā milzīgu prieku un lepojos, ka varu to paveikt, līdz ar to esmu šīs distances fans un aizstāvis, līdzīgi kā jūs aizstāvat maratona distanci.

Zināmā mērā mani izbrīna, ka jūs situāciju Latvijas MTB saucat par "tauta-sports problemātiku", kāda tur problemātika, manuprāt tie vienkārši ir pliki aizspriedumi. Jums, kas braucat maratona distanci, ir tāda diktatoriska tieksme visus ar varu iebīdīt maratona distancē, lai tad mokās kā nu katrs var. Kāpēc ir tik grūti pieņemt, ka pie mums Latvijā ir savādāk nekā Igaunijā, TAS TAČU NEBŪT NAV SLIKTĀK, tikai savādāk. Kāpēc mēs, kas dzīvojam Latvijā, nevaram uzskatīt, ka priekš mums pašiem vislabāk ir tieši tā kā ir pie mums Latvijā, nevis kaut kur citur, nu kaut vai nelielu patriotisku jūtu vadīti mēs taču varētu tam piekrist. Protams, ka tehniski mums ir daudz ko no citiem pamācīties, bet kāpēc neaizstāvēt un neattīstīt kaut ko savu, tā vietā lai subjektīvi slavinātu situāciju citur un tiektos tās kopiju ieviest pie mums.

mairis rakstīja: "Vai tiešām grūti saprast, ka šo distanci var braukt un sasniegt finišu arī tie cilvēki, kas ikdienā netrenējas. Ir tādas zemes (nav tālu), kur tūkstošiem cilvēku (viņi netrenējas kā Saramotins) sacensībās izvēlas maratona distanci..."
- situācijas idealizēšana citās zemēs. Manuprāt,  katram pašam ir jāizaug līdz šādai saprašanai un to nevajag tik uzcītīgi propogandēt, katrs pats ir tiesīgs izlemt kādu distanci viņš grib braukt. Katram taču ir savi mērķi un motivācija attiecībā uz finiša sasniegšanu - kāds grib vienkārši tikt līdz galam, cits grib lai kāds pēc tam viņam vēl paspiež roku, vēl kāds trasē grib apēst pīrādziņu un biezpienkūku u.t.t.

Es braucu tautas distanci, jūs maratona, bet mīļā miera labad gribu aicināt cienīt vienam otra viedokli un skatījumu uz lietām, nevienu neapspiežot un nenoniecinot!!! Mums visiem kopā ir viens mērķis, mēs visi pārstāvam to pašu Latvijas velo kopienu, cienīsim viens otru un kopā mēs būsim stipri!!!

Avatar

By Rolis 14.05.2008 12:25:36

Member+ · 298 comments

Nav jau tā, ka kāds baigi ceptos dēļ tā, ka stirpie brauc Tautā - vienkārši ir interesanta motivācija! Ja īsā distance sniedz vairāk prieka, tad ir OK, bet, ja iemesls ir vēlme būt "pirmajam ciemā" nevis "desmitajam pilsētā", tad jau nedaudz dīvaināk. Lai gan Tauta tiešām pēdējos gados ir kļuvusi ļoti stipra un pirmo simtnieku par svētdienas braucējiem nevar uzskatīt. 2006. gada Cēsis-Valmiera uzvarētāja laiks šogad ierinodotos tikai ceturtajā desmitā! Tā ka sports sanāk gan vienā gan otrā braucienā - atšķiras tikai garumi! smile

Avatar

By ArtursL 14.05.2008 12:26:19

Member · 122 comments

bezjeedziigi ;D
Bet vispaar, tas, ko velomens gribeeja pateikt bija tas, ka vareeja vismaz Tautas klasee pirmajaam trim vietaam kaut roku paspiest! Bet te jau viss tik taalu aizgaajis, ka nevar vairs saprast, ko katrs grib!

Jo dziljaak mezhaa, jo vairaak koku wink

Avatar

By airavs 14.05.2008 12:52:13

Member · 1,643 comments

labāk zīle rokā nevis koka roka vai labāk zīle rokā nevīs pīle zem gultas.

Avatar

By bobcom 14.05.2008 12:56:30

Member++ · 1,217 comments

Vai daudzi "tautas klases" resnā gala braucēji brauktu garo gabalu, ja tajā apbalvotu (piem. ar diplomiem) pirmās 50 vietas, un Japiņš paspiestu visiem roku? Kautkā šaubos....
Stiprie džeki uztaisījuši tautas braucienā savu līgu un jūtās tur komfortabli, un nedomāju, ka kautkas tuvākajā desmitgadē mainīsies, kaut vai distanču garumus samainītu vietām. Situācija ir nostabilizējusies, visi ir daudzmaz apmierināti - so why try harder, kā vēsta sena latviešu paruna....


Caur atsperēm uz asterēm

Avatar

By KKTK 14.05.2008 13:29:36

Member+ · 2,298 comments

Da vienkārši slinki tie velobraucēji mums ir. Trenniņos var pavadīt n-tās stundas pētot pulsometru un analizējot datus, bet sačos paņem īso distanci, jo tajā tāpat kā garajā distancē adrenalīnu var dabūt pietiekoši, kā arī aizelsties jau pirmajā kalnā :]
Domāju lielai daļai ir pilnīgi pie vienas vietas cik apbalvo un ko apbalvo un vai tas ir ciems vai pilsēta. Liekas, ka grib ātrāk nobraukt, lai var papļāpāt un iedzert aliņu, nē - sporta dzērienu zālītē big_smile

Avatar

By Grey 14.05.2008 13:44:52

Member# · 1,688 comments

Man nav nekādu personisku pretenziju, kur katrs no jums brauc. Tāpat kā man nav tiesību piespiest kādu braukt distanci, kuru tas nevēlas.

Mani, Mairi un daudzus citus šis jautājums satrauc tikai tāpēc, ka sezonām ejot, nenotiek vēlamā MTB attīstība. Kopējais līmenis neceļas tik strauji kā gribēts. SEB ir lielākās sacensības Latvijā un tām ir vislielākais potenciāls celt kopējo līmeni, mēs gribam, lai tas tiek izmantots! Mēs gribam, lai ar gadiem, ar katru sezonu līmenis aug, trases paliek sarežģītākas veicinot izpratni par MTB. Tie ir sportiskie principi, par ko mēs cīnāmies.

Gintux, es to saucu par problemātiku, jo simtiem cilvēku patiesībā nav sava viedokļa kāpēc viņš brauc 35km maratona vietā. Tas, ko jūs te stāstāt par "piemērotību", "trenētību" un "mērķiem" attiecībā uz saīsinātās distances izvēli, ir muļķības. Tāpēc, ka Tu brauc Tautas distanci tikai tāpēc, ka tur brauc visi: kolēģi, draugi, konkurenti. Es gribu apgalvot - ja Tautas braucienā piedalītos 300 cilvēki, bet Maratonaa 1000, Tu pēkšņi vairs pat nepieminētu "trenētību", "piemērotību" un "mērķus", gan Tu, gan Velomens, gan Sise, brauktu maratona distanci un gūtu tādu pašu prieku.

Sise, jā, katram ir tiesības izlemt, kurā grupā startēt, bet, kas attiecas uz Tevi, tad Tu drīksti vinnēt vairs tikai vienu posmu SEBā, pretējā gadījumā pēc nolikuma Tu zaudē savas tiesības izvēlēties nākamgad braukt Tautas braucienu.

Avatar

By Baltais 14.05.2008 13:51:36

Local.Auth · 5,425 comments

Sise tagad maģistra darbu uzrakstījusi, un Kandavā jau brauks garo maršrutu. (Ja pareizi saprotu smile)


Es nepārdodu, es palīdzu nopirkt!

Avatar

By Ints 14.05.2008 14:07:51

Member+ · 868 comments

Vairāk maģistru garajā distancē,būs ar ko garajā ceļā lietderīgi patērzēt! smile

Avatar

By coco 14.05.2008 14:20:20

Member · 110 comments

Maģistrs uzrakstīts - lai saturās Ivanda un Anda smile

Avatar

By cx 14.05.2008 14:21:49

Member+ · 329 comments

tauta/sports/maratons ir katra paša izvēle utt. un diskusija protams ir nepieciešama, bet atgādināšu jums, ka konkrētā formuma topika nosaukums ir SEB MTB Maratons, 2. posms (Krimulda) un padomājiet kāds iespaids rodas MTB braucējam ienākot šeit un mēģinot kautko uzzināt tieši par Krimuldas posmu.

Varbūt cienīsim sevi un citus un globālās problēmas/diskusijas risināsim attiecīgajos topikos un šeit izteiksimies pa tēmu, lūdzu!

Avatar

By kasio 14.05.2008 14:55:05

Member++ · 561 comments
coco wrote

Maģistrs uzrakstīts - lai saturās Ivanda un Anda smile

un veel dazhas labas citas, jo shogad daamaam konkurence ir daudz speeciigaaka.

Avatar

By Ansis 14.05.2008 16:49:47

Member++ · 3,685 comments

Vai noteikti vajag tautu virzīt uz maratona distanci?...

Es varu pastāstīt, kā 70-os un 80-os gados bija skriešanā. Tad ārzemēs sākās maratonu bums, un skriešanas diletanti visādā veidā tika mudināti skriet pilno maratonu. Radās tūkstošiem skrējēju-amatieru, kas ar piedzītām vēnām maratonā vīrišķīgi tika līdz finišam, rezultāts, ja zem 3:30, tad labi, ja zem 3:00, tad tas skaitījās bez 5 min pro...
Padomju sistēma pieturējās pie pretējas nostājas. Pamatā bija stadiona vieglatlētika, gargabalniekiem 5000 un 10 000 m skrējieni. Skatījās pēc koeficientiem, ja 10 000 uzrādīja relatīvi labāku laiku kā 5000 km, tad ieteica iemēģināt spēkus šosejas dvacāros (20 km) un tricāros (30 km - toreiz pusmaratona distanace netika atzīta). Un tikai tad, ja atklāja tendenci, ka, jo garāka distance, jo labāks rez, skrējēju mudināja skriet pilnu maratonu! Radās padomju sportistu paaudze, kas bija gājusi šai sistēmai cauri, un kas, ja līdz maratonam bija tikusi, tad skrēja ap vai zem 2:30! Jebkurš no tiem maratonā samazgātu visus mūsdienu censoņus (izņemot tikai Fadejevu un varbūt vēl kādu, kas tiešām trenējas kā pro).
Zinot šo, es neņemos apgalvot, ka tautas virzīšana uz maratona distanci (= ārzemju 70-to gadu tendence skr. maratonā) kā sistēma būtu pārāka par "selekciju"...

Vēl kas, mūsdienās vairs netiek apstrīdēti patiesie ārzemju maratona buma mērķi. Veselīga tauta (ar piedzītām vēnām:)) un valsts prestiža celšana ar vairākiem maratonistiem uz 1000 iedzīvotājiem ir fufelis, kas patiesībā nevienam īsti nerūp. Patiesie iemesli ir attiecīgā sporta inventāra noieta lēcienveidīga palielināšanās, kā rezultātā Nike, Adidas, Reebook, Puma u.tt. finansiāli pacēlās gandrīz līdz naftas kompāniju līmenim.

Avatar

By raiter 14.05.2008 17:28:38

Member+ · 3,346 comments
Ansis wrote

Vai noteikti vajag tautu virzīt uz maratona distanci?...
(...)
Es varu pastāstīt, kā 70-os un 80-os gados bija skriešanā. Patiesie iemesli ir attiecīgā sporta inventāra noieta lēcienveidīga palielināšanās, kā rezultātā Nike, Adidas, Reebook, Puma u.tt. finansiāli pacēlās gandrīz līdz naftas kompāniju līmenim.

Labi, tā pirmā daļa ar salīdzinājumu ar maratonskrējienu bija tā ok. Par to braukt garo vai īso gabalu šitai saitā jau krustu šķērsu visi izrakstījušies.
Bet tas nobeigums gan tā skarbāk izskanēja. Jā, nešaubos ka SEB maratonu u.c. riteņbraukšanas aktivitāšu iespaidā veikaliem riteņu noiets varētu būt uzlabojies. Taču tikpat labi kā maratonu var skriet ar vecajām kedām, tā arī sebā vari braukt ar vecu krievu 'tūristu" (ko daži arī veiksmīgi dara).
Maratona braukšana beigās ir un paliek katra vēlme piedalīties, braukt, baudīt saensības garu, gūt prieku (arī gūt traumas) utt. Un te nevar tā vienkārši pateikt ka patiesais iemesls ir pelnīt naudu riteņu tirgoņiem. Tāpat nevar salīdzināt padomju sociālistiskā sporta un profesionālā sporta attīstību ar tagadējo (kapitālistisko) masu (tautas) pasākumu.
Un piekrītu tepat rakstītam - šis topiks īstenībā bija par Krimuldu... Diskusija par SEB tautas un Sporta klasi tika izslimota citā topikā škiet jau februārī:)

Last edited by raiter (14.05.2008 17:31:01)


Avatar

By Baltais 14.05.2008 17:32:21

Local.Auth · 5,425 comments

Pamatota atbilde no Anša.

veloražotajiem gan "lielo" brendu ir vairāk nekā sporta čībām vai slēpēm, tāpēc, piemēram, rīkojot TREK Kausus, vel neesam okupējuši visu Latviju ar T--K velosipēdiem. tas, protams, ir arī mārketinga rīks, bet pamats tam ir vēlme veidot kaut ko tādu, kas pašiem patīk un kur paši piedalamies.

Kā zināms igauņi nekad nav jutušies īpaši "padomiski", tāpēc tur viss ir savādāk. runāju par kalnu velo maratoniem.

17. maijā būs kalnainākais mtb maratons baltijā. redz kāda attiecība garais gabals/ īsais - 1162/195.


Es nepārdodu, es palīdzu nopirkt!

Avatar

By Osha 14.05.2008 17:40:15

Member+ · 153 comments

Cepamies te,cepamies...Par ko?Katram ir izvēle kuru distanci braukt-sporta,tauta/montavit...Tādā gadījumā,ja šāda iespēja pastāv,cilvēki ari brauc viņu prāt viņam piemērotākājā distancē...un nešaubos-zina kadēļ brauc šajā un ne citā distancē...Visi maksājam dalības naudu!Uzskatu kad ir negodīģi no Japiņa kunga puses neapbalvot tautas klases braucējus,piedevām balvas nāk no sponsoriem nevis no viņa organizācijas!!!Kā jau augstāk bija minēts,būtu apbalvojuši kaut vai simboliski...Tad jau lai Japiņa kungs vispār likvidē tautas klasi un atstāj-sporta un montavit!Diskutēt šeit var ilģi un plaši,katrs tāpāt vilks segu uz savu pusi!Atkārtošos-ja jau ir šadas dalibnieku klases un visi maksā dalības naudu,tad arī jābūt vienlīdzībai!Nu nekādīģi nevaru saprast,kadēļ man būtu jabrauc sporta klase(lai gan relatīvi daudziem tur varētu izgriest pogas) un kādēļ god.Japiņa kungs tā vēlās iznīcināt(ka arī noniecina)TAUTAS klasi?!No kurienes tad radīsies sporta klases braucēji,ja viņus nepastimulēs kau ar nelielu apbalvojumu...?!Šogad brauc tautā,skaties radīsies apetīte,trenētība,stimulācija no Japiņa kunga puses...un nākošgad jau pāries uz sporta klasi...

Avatar

By Rolis 14.05.2008 17:52:55

Member+ · 298 comments
Osha wrote

...No kurienes tad radīsies sporta klases braucēji,ja viņus nepastimulēs kau ar nelielu apbalvojumu...?!Šogad brauc tautā,skaties radīsies apetīte,trenētība,stimulācija no Japiņa kunga puses...un nākošgad jau pāries uz sporta klasi...

Nu gan Tu nošāvi greizi. Japiņš nogriežot balvas tautiešiem, tieši cenšas stimulēt stiprākos no tiem pāriet uz sporta klasi, jo nav vairs tik liela stimula cīnīties par Tautas brauciena pirmajām vietām!

Avatar

By Ansis 14.05.2008 17:56:34

Member++ · 3,685 comments

Mana pēdējā rindkopa bija domāta kā situācijas izskaidrojums 70-os, nevis kā uzbrauciens mūsdienu LV velo tirgum. Piedošanu.

Pamata jautājums paliek tas pats: vai tiešām zema un vidēja līmeņa veloamatieris, kurš ar zināmām grūtībām pievārē IJM maratona distanci, ir vērtējams augstāk kā tāds, kurš brauc tautas distanci, jo zin, ka tik garu gabalu viņš var "normāli atstrādāt"? Labi, var domāt, ka ir vērtējams augstāk. Bet tādā gadījumā būtu vēlams (pat nepieciešams) tālāks progress, lai uzrādītu aizvien labāku rezultātu tagad jau maratona distancē. Mūsdienu dzīves realitāte rāda, ka lielākajai tautas masai tas nav izpildāms. Citiem vārdiem sakot, ja esi ielēcis grūtākajā līmenī, progresēt tur bez liela papildus darba neizdosies.