Pirmās sacensības!

Avatar

By Nau_MTB1 06.08.2020 18:00:47

Member · 121 comments

Sveiki!
Beidzot ir pienācis tas brīdis (vivus Cēsis, pusmaratons)! smile
Labprāt uzklausītu pieredzējušu dalībnieku padomus visā, kas saistīts ar sacensību norises dienu. Nolikumu izlasīju, bet tāpat ir jautājumu. Būtu jauki atbildes un padomus numurēt, lai vēlāk būtu ērti orientēties. Tātad:
1. (No nolikuma) Kas skaitās neatļauta palīdzība? Ja es kādam iedošu savu pumpi, tā būs neatļauta palīdzība?
2. Komunikācija brauciena laikā. Kādas frāzes izmantot apdzenot, lai saglabātu cieņpilnu attieksmi pret sacensību dalībniekiem? Ja ātrāki sportisti brīdina mani par apdzīšanu, tad man vienmēr jāturas labajā pusē? Vai kā zināt uz kuru malu nobraukt, lai nesanāk nejauša bloķēšana vēloties palaist garām?
3. Austiņas. Es sportojot ar vienu austiņu klausos klusu mūziku (bez mūzikas distance liekas 2x garāka big_smile) un tas man nekādi netraucē dzirdēt apkārtējas skaņas. Vai austiņas sacensībās nav aizliegtas?
4. Dzirdīšana. Redzēju video, ka pa ceļam ir dzirdīšanas punkti. Cik daudz tādi ir? Vai ir izvietoti pēc noteikta skaita km?

Te vēl noteikti vajadzētu pievienot visu, ko pieredzējuši sportisti gribētu nodot visiem jaunpienācējiem! smile

Last edited by Nau_MTB1 (06.08.2020 18:02:22)

Avatar

By Rainman 06.08.2020 18:56:21

Member · 184 comments

1. Pa lielam vari aizdot un aizņemties gan pumpi gan ūdeni gan citas lietas. Galvenais neizmantot kādu moci, mašīnu vai citu velosipedistu no malas lai uzlabotu savu rezultātu.
2. Parasti tas, kurš piebrauc no muguras saka pa labo vai pa kreiso, lai priekšā braucošais zin pa kuru pusi tiks apsteigts. Nevajadzētu izmantot cenzejamos lamuvārdus. Citreiz trasē protams pasprūk kāds pīīī kad kautkas nesanāk, bet pa lielam ar elementāru pieklājību vajadzētu pietikt.
3. Nav dzirdēts par tādu aizliegumu, bet domāju ka adrenalīns un sacensību gars tev to pusotru-divas stundas spēs noturēt motivāciju bez muzikas klausīšanās. Manuprā lieks smagums tieši gonkā.
4. Dzirdīšanas punkti parasti ir 1 uz apli, bet par tiem parasti ir info trases kartē.

Avatar

By tjotja_sonja 06.08.2020 18:59:24

Local.Auth · 1,057 comments

smile
1. Ja tu iedosi kādam savu pumpi, saņemsi mega paldies un par to diskābeli tev neviens nedos smile
2. Nu, ja nelamāsies ar krievu lamu vārdiem viss būs forši. Bet ierasti ir tā, ja gribi iet garām pa labo pusi, tad kliedz pa labo, ja pa kreiso, tad pa kreiso. Attiecīgi ja brauc un dzirdi "pa kreiso" tad zini, ka kāds tūlīt ies garām pa kreiso smile Pārējais kā sanāk. Akurāt, ja min kalnā un  nedamin - neej kā Āzis pa takas vidu smile un ja min kalnā un kāds sēž astē, tev nav cita varianta kā uzmīt līdz galam
3. ... ne pie manis smile braucu 5 stundas grās distances un klausos putnu čalas smile un vēju priežu zaros.
4. Kā kurā trasē - ja ir publicēta sacensību karte, aptuveni kartē iezīmētajā vietā.

Last edited by tjotja_sonja (06.08.2020 19:00:02)


Tavs lielākais izaicinājums - 24h MTB
velo24.lv

Avatar

By Ritenis33 06.08.2020 19:24:09

Member · 814 comments

3 punkts. Atstāj mājas savu mūziku.

Un dzirdināšanas būs 2 vietas pusmaratona.
Mājas lapā ir karte, var tur apskatit


Giant
Scott

Avatar

By Barts 06.08.2020 19:56:25

Member · 809 comments

Ironijai...
Vēl ir laiks pārdomāt un nebraukt, jo uz turpmāko daļu dzīves var rasties atkarība...:D

Bet ja nopietni, tad nav vērts baigi kko sadomāties, tāpat pa vietām necīnīsies. Vienkārši vēro tautu, iekļaujies masās, neizdari straujus manevrus.

Avatar

By Dairis 06.08.2020 20:22:26

Member · 80 comments

Pirmais maratons būs max jautrs. Jo startēsi no beigām. Un, gan jau, daudzus apdzīsi.
Galvenais nepārcenties startā, jo tas vidū atspēlēsies.
Katras desmit minūtes pamēģini padzerties, lai nesanāk dehidrēties. Nevelc austiņas. Liekas klapatas izbaudi to pusotru stundu meža un vēja skaņas.  Pārējo visi jau atbildēja. Gatavo finanses, jo iepatiksies un tad jau sāksies-karbona velo, karbona diski utt???

Avatar

By Opaps 07.08.2020 00:08:25

Member · 237 comments

3. Jā, labāk bez austiņas, lai labāk dzirdi, kas tev notiek sānos um aiz muguras, no kuras puses kāds tuvojas, mazāk iespèju nolikt uz acīm. Kā arī labāk dzirdēsi, kad kāds gribēs tikt pa sànu garàm.

Cik daudz esi šogad nobraucis jeb cik gatavs ir tavs organisms gonkai? Cēsīs nebūs viegli, daudz garu kāpumu, sirds leks pa muti laukā viennozīmīgi.

Ieteiktu laicīgi kādà velo veikalā vai arī tur uz vietas nopirkt energijas želeju, lai butu spèka tikt pēdējà kalnā.

Ja nokrit ķēde, tad noej no trases, lai uzliktu atpakaļ nevis kā bieži redzēts, stāv trases vidū un bakstās.  Un jà, ja nevari uzmit kalnā un kāp nost, tad labāk pa maliņu rāpies/stumies augsà, lai aizmugurē braucošais var uzmīt, savādāk bieži vien dēl viena vesels bars stumjās, jo pirmais visu sabremzēja un uzsākt stāvā uzbraucienā pēc tam pagrūti.


Avatar

By Nau_MTB1 07.08.2020 10:56:11

Member · 121 comments

Paldies visiem par ieteikumiem, tad jau tiekamies trasē! wink

Avatar

By averza 07.08.2020 21:02:59

Member++ · 5,039 comments

Nevajag domāt, ka sacensības ir uz dzīvību un nāvi. Daudzi brauc tā, it kā tā būtu pēdējā viņu mūža diena. Bīstami apdzen, nepiebremzē nobraucienos utt. Un tad pēc sacensībām visi apspriež un dalās ar kritienu video. Traumas gūsti ne tikai pats, bet arī parauj dažus blakus/aizmugurē braucošos. Dažreiz tās traumas ir smagas - pat uz mūžu. Tas viss nav nepieciešams. Sagaidi, kad droši varēsi apdzīt, un dari to. Pirms pārkārtojies/apdzen, nedaudz pagriez galvu un ātri paskaties, kas notiek aizmugurē. Ļoti bieži blakus jau ir kāds, kurš sācis apdzīt - vairums kritienu notiek tikai tāpēc, ka cilvēks neapskatās. Izbaudi gonku, nevis psiho, lai finišu sasniegtu par minūti ātrāk (kas arī ne vienmēr tā ir, jo var pārcensties un distances vidū noplīst). Neatstāj visus spēkus distances sākumā. Pirmajā reizē pirmos kilometrus brauc uzmanīgi, pierodi pie "satiksmes", turi rokas uz bremzēm, esi gatavs bremzēt, pierodi, ka ik pa brīžam būs diezgan strauji jābremzē it kā pilnīgi neloģiskās vietās. Un, ka jau te minēja - centies netaisīt straujus manevrus, ja vien citādi nav iespējams.

Noteikti paņem savu dzeramo līdzi. Saprotu, ka treniņos var iztikt bez un liekas viss OK, taču sacensībās ir citi ātrumi un cita slodze. Rēķini vismaz puslitru uz stundu. Karstā laikā vairāk.

Last edited by averza (07.08.2020 21:05:13)

Avatar

By Eduards 09.08.2020 18:08:50

Member# · 2,686 comments

Uzraksti kā gāja. Mums daudziem jau savas pirmās sacensības piemirsušās.

Avatar

By Opaps 09.08.2020 19:41:20

Member · 237 comments

Nebija viegli šodien, tas karstums labi pamocīja. Visiem laikam smagi bija.

Last edited by Opaps (09.08.2020 19:41:59)


Avatar

By Nau_MTB1 10.08.2020 10:49:20

Member · 121 comments

Bija forši, padomi ļoti noderēja! smile
Bet bija vilšanās savos spēkos. Sāku no pašām beigām, starta kalns nesagādāja nekādu problēmu uzmīt mierīgā tempā daudzus apdzenot. Arī mežā sāku savā saudzīgā tempā mīt garām tiem, kas kalnos jau sāka kājām iet. Plus vēl ego neļāva turēt priekšā meitenes un tiem kam bezkontakta velo apavi! big_smile Vienīgais, kas darīja piesardzīgu bija tas, ka pulss negribēja krist uz leju, vidējais bija par kādiem 20 sitieniem vairāk nekā treniņos. Un tad nāca karjers, kur man iestājās totāla apātija uz visu notiekošo! big_smile Tālāk jau visi kalni tika nosoļoti kājām un mans ego bija pagaisis tālēs zilajās! Plus vēl tam visam 25 kilometrā vēl sāka kāja krampī raut. Laikam pa karstu arī bija, jo pēc sacensībām nāca tādi aukstuma viļņi kad zosāda metās.
Secinājums, varu es izturēt tik ilgi cik taisu savus spēka treniņus, tātad tos vajadzētu izstiept 2x garākus. Plus tad vēl ir jādomā par elektrolītu lietošanu, jo pēc stundas tie ir ārā no ķermeņa. Glikozes uzņemšana arī vajadzīga. Respektīvi jāpieiet tam visam profesionālāk... bet ir jautājums vai tas man vispār manos 45+ gados ir vajadzīgs? Laikam tomēr nē! Šis brauciens man ierādīja vietu, kur es esmu ticis 1,5 gadu laikā no velo iegādes un noripinātiem 8k... un gandarījuma vietā nāca vilšanās.
P.S. Visu cieņu tiem, kas pēc tā visa vēl aizbrauc otrajā aplī, tas man vispār liekas kaut kas nereāls! big_smile

Avatar

By kaadss 10.08.2020 10:56:09

Member · 413 comments

8k var noripināt dažādi, pīpējot , pa vējam  vai Gaiziņa Golgātā mauc tikai big_smile

Avatar

By edgarsbaltins 10.08.2020 11:11:05

Member · 310 comments

es kā onkulis 49+ (braucu tikai svētdienās) ad 2000 gadā varu pateikt ka var nobraukt sporta distanci pa beigu galu , bet ne vairāk, tad jātrennējas īpaši, tagad vizinos tikai savam priekam, gaidu iespēju uz kalniem aizšaut
nevajag mest plinti krūmos, ambīcijas jāpārskata un viss

Avatar

By Pekse 10.08.2020 11:26:11

Member · 328 comments

Nu es gribētu piebilst ka pirmajiem mačiem Vivus ir …. drosmīga izvēle. Nevajag nokārt degunu par gadiem, katram sava vieta pasaulē un MTB koridoros. Es sāku braukt pirms 4 gadiem un tālāk par priekšpēdējo koridoru neesmu (ko godīgi uzskatu par savu vietu), pulss sāka krist pēc 2 gadiem un nu jau tik daudz no riteņa nost nekāpju uz kalniem. Maratoni man rada prieku par jauniem mežiem un trasēm un izaicinājumiem par kārtējiem izdomātiem šķēršliem un arī braukšanu barā, jo ikdienā ripinos vienatnē. Ps. Šogad ieripoju godpilnajā 45+ grupā. Braucu, kā mīlu teikt lai "izmītu duru no galvas un speķus no miesas"
Uzstādi sev savu mērķi, visticamāk pirmos koridorus nenoķersi nekad, bet savu mērķi piepildīt var un būs arī gandarījums

Avatar

By averza 10.08.2020 11:28:07

Member++ · 5,039 comments

Nū, ir jau arī vieglākas trases. Cēsu Vivus varētu būt viena no smagākajām Latvijā. Un trasi var izbraukt pirms sacensībām, lai saprastu, ko apmēram sagaidīt. Es, kad braucu pirmo reizi Baložu trasi, visu laiku lamājos un nesapratu, kāpēc jālauž velosipēds, braucot pa kaut kādām nesaprotamām vietām, kur pat nevar izbraukt. Taču vēl pēc pāris reizēm pieradu un pat iepatikās. Lai būtu baudāmi braukt pa skarbu apvidu, vajag trenēties pa tādu pašu apvidu un iemācīties slēgties, uzbraukt augšā pa saknēm, dubļiem utt. un arī lejā nobraukt. Ja visu laiku jāstumj, tad, protams, nekādas baudas nebūs.

Avatar

By Jorgo 10.08.2020 11:30:42

New Member · 59 comments

Hei, nenokar degunu, Vivus Cēsis ir viena no sezonas vishardcorīgakajām trasēm, plus vēl lielais karstums. No tevis rakstītā šķiet, ka sacensību gars un ego lika par sevi manīt un pārķēri startu (pat ne startu, bet atdevi sevi visu jau pirmajā trešdaļā). Tikai ļoti trenēti atlēti var noturēties stundu un vairāk ar sarkanajā zonā bez apstājas. No tā arī drebuļi pēc gonkas un Garmins rāda nenormālas recovery stundas un lamājas par overtraining. Šajā trasē arī nebija iespējas to pulsu dabūt lejā, visu laiku kāpšana, vai arī riktīgi koncentrējies nobraucieniem. Baigi daudz, ko dod trases apsates brauciens iepriekš, uzreiz ir skaidrs, kad vajag pietaupīties un kad ir laiks iet uzbrukumā un kā jāsadala spēki. Pašam negāja diez ko labāk, bet pie pirmā dzeršanas punkta pie pulsa 190, apstājos, atelpojos izdzēru trīs ūdeņus un sapildījos tālak, un tad nespiedu līdz Gaujai, tad pie rakšupītes iemērcu galvu ūdenī. Protams, iet sacensības un šķiet, ka visi tevi tagad apdzen, bet kā averza rakstīja iepriekš tas nav uz dzīvību un nāvi, un necīnies ar sekundēm. Labāk lēnu garu un ar baudu, nekā, kā saki pēc pirmās stundas apātija, besis, vilšanās utt. Un pēcsajūta arī ir daudz labāka, ka nevis ierāpo finišā, bet esi cik necik sataupījis spēkus un pēdējos 5 km salasi 20-30 cilvēkus, kuri tevi apdzina karjerā. Viss būs labi, mazo recovery ride šodien un otrdien 19:00 Siguldas trases apskate. LVM maratonā piedalies, tur trases vieglākas ar grants pārbraucieniem, kur var pasēdēt grupā, atgūties. Nešausti sevi, izdari secinājumus un uzskati, ka esi sācis uzkrāt sacensību pieredzi.  smile


Avatar

By Papuass 10.08.2020 11:54:44

Member+ · 2,974 comments

Dažas lietas:
1. Lai brauktu garas sacensības, treniņi nav obligāti jābrauc tikpat gari.
2. Ir jāiegūst pieredze braukšanas tempa izvēlei, lai beigās nenomirtu.
3. Jo cienījamāks vecums, jo svarīgāka ir atpūta un ēšana pēc treniņiem/tā laikā.
4. Karstums noteikti ietekmēja, krampjus rāva arī trenētiem braucējiem.
5. Trase tiešām nebija no vieglākajām, īsti nebija atelpas vietu.
6. Ar pareizu darbu pāris gadu laikā var tikt pie tādas sportiskās formas, lai šādas 1.5-2h stundu sacensības varētu braukt ar baudu līdz pat finišam.
7. Treniņos daudz lielāka nozīme ir disciplīnai braukt regulāri nevis vienam konkrētam EPIC treniņam.

Avatar

By JanisRC 10.08.2020 13:00:58

Member · 544 comments

Komentārs par to baudu sacensību laikā : Ja brauc uz rezultātu, tad bauda sacensību laikā nav nekāda. Pēc finiša var sākt kaut ko baudīt, ja sasniegts nospraustais rezultāts.


Avatar

By Papuass 10.08.2020 13:13:15

Member+ · 2,974 comments

Tā ir tā īpašā riteņbraučeju bauda - uzbraukt visos kalnos, nobraukt no tiem lejā un spēt tehniski izstūrēt kur vajag, jo rokas un mugura nav jau atteikušās.

Avatar

By JanisRo 10.08.2020 13:17:00

Member · 558 comments

Cēsis šogad ir bijušas ļoti smagas - HRX līderiem visās trasēs parasti laiks ir ap 2h; šoreiz - 2:40; jau 50. vietai (1. koridors) - +40. minūtes.
Tā ka nevajag nokārt degunu (turklāt tā vieta jau ir aizņemta ar manu necilo personu). Vienkārši trāpījās skarbinieks
Turpmāk var pievērst uzmanību trases augstummetriem - lai var apjaust cik daudz kāpumu gaidāms. Trases apskate, protams, ir vislabākais.
Pret krampjiem kādu nedēļu pirms sacensībām var palietot magnija preparātus
Treniņus vajag kombinēt - izturības braucieni 2h+ mērenā/lēnā tempā un sprinta/intervālu treniņi ar lēnām sekcijām starp intervāliem. Svarīgi ir iesildīties un arī atsildīties. Galīgi nepareizi ir treniņos gāzt pilnā gāzē garāku gabalu. Smalkāk izskaidros speciālists.

Savā laikā mazākās gonkās esmu vairākkārt finišējis pēdējais ar labu atrāvienu smile

Last edited by JanisRo (10.08.2020 13:17:57)


Kāpēc tad jūs braucat ar to riteni, ja jūs visu laiku krītat? (© dakteris)

Avatar

By JanisRo 10.08.2020 13:51:50

Member · 558 comments
Nau_MTB1 wrote

P.S. Visu cieņu tiem, kas pēc tā visa vēl aizbrauc otrajā aplī, tas man vispār liekas kaut kas nereāls! big_smile

Starp citu.
Ne pārāk sen garajā Vivus gabalā bija tāda prakse, ka ir jau tā normāli pabraukts, ja pēc personīgajām sajūtām, tad faktiski jau varētu beigt, un tad parādās plakāts: "LĪDZ FINIŠAM 40KM" big_smile
Vot tajā brīdī pulksteņa rādītāji strauji pārvietojas uz 17:30..


Kāpēc tad jūs braucat ar to riteni, ja jūs visu laiku krītat? (© dakteris)

Avatar

By Uldis877 10.08.2020 14:39:42

Member · 9 comments

Vai jums arī gonkas vidū (pusmaratons) muguras lejas daļa sāk sāpēt ?
Nevaru saprast vai tas ir no kratīšanās pa saknēm vai kā cita, jo treniņos parasti nesāp.

Avatar

By anthropophagus 10.08.2020 14:46:50

Member · 290 comments
Uldis877 wrote

Vai jums arī gonkas vidū (pusmaratons) muguras lejas daļa sāk sāpēt ?
Nevaru saprast vai tas ir no kratīšanās pa saknēm vai kā cita, jo treniņos parasti nesāp.

Pēdējos 10km gar Gauju mugura bija metama. Priecājos, ka vēl kāds cieta.

Avatar

By Opaps 10.08.2020 14:51:41

Member · 237 comments

Man ar pusmaratona vidū muguru baigi sāka vilkt, braucot mēģināju kaut kā palocīties un pastaipīt, nedaudz palīdzēja. Alūksnē nebija tik traki kā šeit Cēsīs. Nākošo sezonu sēdīšos uz fulīša, interesē, ko tad mugura teiks.


Avatar

By egils13 10.08.2020 15:32:40

Member+ · 1,204 comments

Mugura var sāpēt arī dēļ tā, ka nav pierasts smagi strādāt kāpumos. Tur fullītis neko nelīdzēs. Ziemā jātrenē muguras muskuļi.
Bet Cēsu trase bija īsts MTB. Gari kāpumi un gari nobraucieni (Latvijas apstākļiem). Gandrīz visa trase pa meža takām un gandrīz bez pļavām smile mežā bija arī manāmi vēsāks, ja būtu šādā karstumā Pļaviņu izcirtumi jābrauc, būtu grūtāk.

Avatar

By Rīta_Stienis 10.08.2020 15:38:14

Member · 254 comments

Ja man būtu bijis pirmais mtb vakardienas,tad 100% tas būtu bijis pēdējais big_smile
Es pirmo gadu nobraukāju visus iespējamos 'mazos' sačus un tad tik bāzu degunu ātro kredītu seriālā..